Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

Nevidna, a resnična bolezen – endometrioza

“Čeprav je ne vidiš, še ne pomeni, da ne obstaja!”

Mesec marec je mesec ozaveščanja o endometriozi.

Endometrioza je kronična nenalezljiva bolezen, ki se lahko pojavi kadarkoli v rodni dobi. Je stanje, ko se endometrijske žleze, ki so običajno samo v maternici, pojavijo kjerkoli drugje v telesu. Endometrijske žleze se med menstrualnim ciklusom debelijo, nabrekajo in nato krvavijo, razpadajo in se izločijo skozi maternico in nožnico kot menstruacija. Pri endometriozi pa se te pojavijo izven maternice v organih male medenice, včasih celo izven nje.

Endometrioza prizadane 10-15 % žensk, kar pomeni približno 190 milijonov žensk po vsem svetu. To pomeni, da kar 1 od 10 žensk trpi za to boleznijo!

Pogosti simptomi

Znaki so pri vsaki ženski drugačni. Najpogostejša je boleča menstruacija, bolečina v mali medenici, nepravilen menstrualni cikel in neplodnost. Ostale, prav tako tipične, a manj pogoste, so boleči spolni odnosi, krvavitve iz črevesa ali krvav urin ob menstruaciji, črevesni krči in težave pri odvajanju blata. Kar je zanimivo, je tudi to, da so nekatere ženske brez vseh simptomov.

Povprečna pot do diagnoze je kar 8–10 let.

Zakaj toliko let do diagnoze?

Težave, ki jih imajo ženske z endometriozo, so prepogosto podcenjene, zato ne preseneča, da je čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi 8 let, v ZDA pa še leto več. Če so menstruacije res hude, si moramo najprej ozavestiti, da to ni normalno in iskati rešitve. Diagnozo lahko postavimo le z operativno laparoskopijo. Nanjo lahko posumimo tudi po ginekološkem in ultrazvočnem pregledu, dokončno diagnozo pa vendarle postavimo le z laparoskopijo.

Kako zbolimo za endometriozo?

Pravi vzrok za endometriozo še vedno ni znan. Zagotovo vemo, da je odvisna od hormonskega stanja, predvsem pri visoki ravni estrogena, ki ga ne prekinjamo z nosečnostjo ali dojenjem.

Oblike in stopnje endometrioze

Poznamo tri različne oblike endometrioze, ki pa se lahko pojavijo tudi hkrati. Oblike endometrioze so PERITONEALNA, ENDOMETRIOZA JAJČNIKA in Globoka infiltrativna endometrioza (GIE). Stopnje pa se osredotočajo zgolj na lokacijo najdenih žarišč, zarastlin in cist med operativnim posegom. Več o oblikah in stopnjah si lahko prebereš tukaj.

Kako endometrioza vpliva na plodnost?

Endometrioza ne povzroča neplodnosti, je pa eden najpomebnejših dejavnikov, ki poveča neplodnost. Številne ženske z endometriozo lahko zanosijo in imajo otroke, spet druge pa imajo v mali medenici močne zarastline ali pa tudi zelo majhne spremembe, ki preprečujejo  zanositev.

Kako jo pozdravimo?

Žal je ni mogoče pozdraviti, z določenimi terapijami pa lahko olajšamo simptome in izboljšamo kakovost življenja. Namen zdravljenja je zmanjšati hormonsko dejavnost jajčnikov. To dosežemo z različnimi hormoni, najpogosteje kontracepcijskimi tabletkami. Najučinkovitejša metoda zdravljenja je operacija, za katero se odločamo tudi ob večjih težavah in nastanku cist, pri tem odstranimo endometrijska žarišča v notranjosti trebuha.

Priporočljivo je, da preizkusimo tudi grelne blazine, tople kopeli in uživa tople napitke. Možne so nekatere oblike fizioterapije, pomoč nudijo tudi posebne protibolečinske ambulante.

Veliko žensk je ugotovilo izboljšanje simptomov, potem ko so izboljšale svoj življenjski slog, morda zamenjale prehrano ali kaj podobnega. Pri nekaterih je hrana zelo pomembna in dieta marsikateri pomaga pri odpravljanju simptomov. Predvsem moramo v telo vnašati dovolj hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Spet drugim olajšanje prinesejo telovadba (ali intenzivna fizična dejavnost), še bolj pa joga in meditacija.Vsekakor je treba poslušati svoje telo.

Kam po pomoč?

Ob sumu na endometriozo je najprimernejša rešitev, da se čim prej obrnete na osebno ginekologinjo/ginekologa, z napotnico pa na nadaljnje diagnostične preiskave k specialistu za endometriozo. Obrnite se tudi na društvo Endozavest. Tam vas bodo razumeli in opomnili, da v tem niste sami.

Če so zelo boleče menstruacije vaša realnost, vam svetujemo, da se naročite na pregled in poskrbite, da vas bodo vzeli resno.

Ni potrebno, da trpite.