Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

Je zgodnji nosečniški izcedek normalen?

Začetek nosečnosti sproži velike fizične in kemične spremembe v telesu.

Simptomi v prvem trimesečju lahko segajo od jutranje slabosti do nočnega potenja in nihanja razpoloženja, vendar je pogost pojav tudi zgodnji nosečniški izcedek.

Zakaj pride do zgodnjega nosečniškega izcedka?

Povečana proizvodnja sluzi je pravzaprav zaščitni mehanizem. Ko se v maternici razvija zarodek, je to zelo ranljiv čas za maternico. Telo bo naredilo velikosprememb, da bi čim bolje zaščitilo zarodek.

Eden od načinov, kako to stori, je povečanje sluzi materničnega vratu, tako da nič dejansko ne more preiti v maternico, kar bi lahko ogrozilo nosečnost.”

Na kakšen način pride do povečanega izcedka?

Nosečnost povzroči povečanje proizvodnje estrogena, ta pa omogoča večji pretok krvi v nožnico. Prav tako stimulira sluznico materničnega vratu v nožnici, od koder prihaja ta sluz.

Del namena sluzi je odstraniti vse odmrle celice, ki jih tam ne bi smelo biti, vzdrževati pH nožnice ter zaščititi maternični vrat in maternico pred morebitnimi tujimi snovmi ali okužbo.

“Torej gre za precej pameten, vgrajen zaščitni mehanizem telesa.”

Kakšni so načini za obvladovanje izcedka?

Ko je zgodnji nosečniški izcedek bister, kremne barve ali bel in prijetnega vonja, ne bi smelo biti razloga za skrb.

Če pa vas dodatna mokrota moti ali ste zaskrbljeni, lahko nekaj storite, da jo obvladate:

– Redno se kopajte ali tuširajte z nežnim milom in toplo vodo.

– Ne uporabljajte vaginalnih robčkov, prh ali kemičnih mil, saj lahko pokvarijo občutljivo ravnovesje pH v nožnici in povečajo tveganje za okužbo.

– Tesna oblačila in sintetične tkanine lahko zadržijo vlago in povzročijo prekomerno rast bakterij. Namesto tega nosite ohlapna oblačila in zračne, udobne spodnjice.

– Jejte zdravo prehrano, bogato z beljakovinami, dobrimi maščobami in vlakninami, da podprete zdravje nožnice in zmanjšate tveganje za okužbo (uživanje manj rafiniranega sladkorja).

Povečan izcedek je v zgodnji nosečnosti povsem naraven. Je le ena od številnih telesnih sprememb, ki jih lahko pričakujete med nosečnostjo. Če vas dodatna vlaga moti ali skrbi, zakaj ne bi preverili Modibodi materinske kolekcije? Naše spodnje perilo ima poseben vpojni del, ki vpije morebitne tekočine, zaradi česar se čez dan in noč počutite udobno in zaščiteno.