Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

Ali so menstrualni krvni strdki normalni in zakaj nastanejo?

Tako kot mi, so tudi naše menstruacije edinstvene. Nekateri ljudje so navajeni, da se med menstruacijo pojavijo majhni krvni strdki, pri drugih pa lahko prvi znak krvnega strdka povzroči nenadno paniko.

Dobra novica je, da so menstrualni krvni strdki precej pogosti in običajno niso razlog za preplah. Še manj pa s parom vpojnega spodnjega perila, saj strdke čisto enostavno obrišeš.

Kaj so menstrualni krvni strdki?

Strdki so majhni mehurčki koagulirane krvi in ​​tkiva (barve se razlikujejo od svetle do temno rdeče), ki so med menstruacijo izločeni iz maternice.

Kaj jih povzroča?

Ko se vaša maternična sluznica odlušči, se pomeša s krvjo, tkivom in sluzjo. Ta se nato zbere na dnu maternice, preden se izloči skozi maternični vrat in ven iz nožnice – to je tisto, kar vidite kot svojo menstruacijo.

Za pomoč pri prehajanju te zgoščene krvi in ​​tkiva, vaše telo sprošča antikoagulante. Če pa je vaš pretok krvi hitrejši od sposobnosti telesa, da proizvede te antikoagulante, se v vaši menstruaciji tvorijo krvni strdki. Močnejša kot je vaša menstruacija, večja je verjetnost, da jih boste imeli.

Ali so menstrualni krvni strdki normalni?

V “normalnem”, zdravem ciklu boste le občasno videli krvne strdke. Običajno se zgodijo na začetku menstruacije in so približno v velikosti kovanca za 10 centov. Če pa redno opažate krvne strdke, je to lahko znak zdravstvenega stanja, ki zahteva zdravljenje. Če ste zaskrbljeni, pojdite k zdravniku, da vas pregleda.

Katera zdravstvena stanja lahko povzročijo krvne strdke v menstruaciji?

Medtem ko je močna menstruacija običajno glavni vzrok za nastanek krvnih strdkov, so lahko zaradi nekaterih drugih stanj bolj verjetni ali pogostejši. Te vključujejo:

Fibroidi

Fibroidi so mišični tumorji (običajno niso rakavi), ki rastejo v steni maternice. Lahko povzročijo močne ali neredne krvavitve, bolečine med spolnim odnosom, bolečine v spodnjem delu hrbta, težave s plodnostjo in otekel trebuh. Ko se starate, postajajo pogostejši.

Endometrioza

Ta se zgodi, ko celice, podobne maternični sluznici – imenovane celice endometrija – rastejo zunaj maternice, kjer ne bi smele biti. Endometrioza je lahko izčrpavajoča. Pogosto povzroča boleče menstruacije, bolečine med spolnim odnosom, težave s plodnostjo, bolečine v medenici, nenormalne krvavitve in včasih slabost, bruhanje in drisko med menstruacijo.

Adenomioza

Pri bolnikih z adenomiozo se maternična sluznica vrašča v maternično steno, zaradi česar se ta zadebeli in poveča. To pogosto povzroči daljše menstruacije in močne krvavitve.

Rak

Rak na reproduktivnih organih je redek vzrok močne menstrualne krvavitve.

Hormonsko neravnovesje

Pogost simptom hormonskega neravnovesja so neredne menstruacije. Lahko so pogostejše, manj pogoste, krajše ali daljše kot običajno. Neuravnotežene ravni estrogena ali progesterona lahko povzročijo tudi močne krvavitve. To je lahko posledica perimenopavze, menopavze, znatne izgube ali povečanja telesne mase, visoke stopnje stresa ali drugih menstrualnih stanj.

Spontani splav

Zgodnja izguba nosečnosti – pogosto še preden sploh veste, da ste noseči – lahko povzroči močne krvavitve, krče in strjevanje.

Kaj storiti, ko če vas krvni strdki skrbijo?

Ukvarjanje s krvnimi strdki med menstruacijo je lahko nadležno. Toda lažje je, če nosite naše menstrualno spodnje perilo. Super vpojna podloga bo absorbirala dodatno kri in poskrbela, da strdki ne bodo uhajali ven. Ko ste pripravljeni, jih lahko preprosto obrišete s hlačk, ko pa so le-te polne, pa jih sperete in vržete v pranje.

Če menstrualno perilo ne pomaga in so vaši menstrualni krvni strdki večji od 2 cm v premeru ali jih pogosto izločate, je dobro, da poiščete zdravniško pomoč. Če obstaja kakršna koli možnost, da ste noseči in se vam pojavljajo krvni strdki, takoj poiščite zdravniško pomoč, saj bi to lahko pomenilo spontani splav.