Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

5 mitov o endometriozi

Mit št. 1: Histerektomija (odstranitev maternice) bo pozdravila endometriozo.

NE, ne bo je. Čeprav je endometrioza podobna maternični sluznici, je še vedno samostojna bolezen, kar pomeni, da odstranitev maternice ne bo ustavila napredovanja bolezni na drugih delih telesa. V bistvu lahko endometrioza vpliva na maternico, vendar maternica ne more vplivati ​​na endometriozo!

Mit št. 2: Endometrioza je reproduktivna bolezen.

Res je, da endometrioza običajno vpliva na plodnost pacientk, saj prizadene reproduktivni sistem. Endometrioza se ne nahaja le v maternici. Obstaja 40-odstotna možnost, da bodo imele bolnice z endometriozo bolezen v prebavilih ali sečilih, pa tudi 8-odstotna možnost, da se bo pojavila v njihovem dihalnem sistemu.

Mit št. 3: Endometrioza je vedno boleča.

Ni nujno. Nekatere ženske izvedo, da imajo endometriozo šele po tem, ko začne poglobljeno iskati vzroke zakaj ne more zanositi. To stanje poveča tudi verjetnost spontanega splava in drugih težav v nosečnosti. Vendar pa je dobra novica ta, da velika večina žensk z endometriozo lahko zanosi in donosi otroka.

Mit št. 4: Endometriozo je mogoče preprečiti.

Ni jasnega vzroka za endometriozo, zato na tej točki ni znanega načina, kako bi jo preprečili. Določeni koraki za zmanjšanje ravni estrogena v telesu lahko zmanjšajo tveganje, glede na ameriški urad za zdravje žensk. Estrogen lahko spodbuja rast endometrioze in poveča simptome. Raven estrogena lahko zmanjšate tako, da izberete kontracepcijsko metodo z nižjo vsebnostjo estrogena, shujšate, če imate prekomerno telesno težo in se redno gibate.

Mit št. 5: Endometrioza se po menopavzi vedno izboljša.

Čeprav se simptomi endometrioze najpogosteje pojavijo med menstruacijo, pri nekaterih ženskah trajajo tudi po koncu mesečnega cikla. Tudi po tem, ko ženska preide skozi menopavzo, jajčniki še naprej proizvajajo majhne količine estrogena. Izrastki endometrioze se lahko še naprej odzivajo na hormon in povzročajo bolečino. Medtem ko se simptomi endometrioze izboljšajo pri mnogih ženskah, menopavza ne prinese olajšanja vsem.