Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

Kaj je endometrioza? Z Mady Morneault

Mady je umetnica in zagovornica z vseh kroničnih bolnic, katerim zdravniki ne verjamejo in jim govorijo, da so njihove bolečine le psihološkega izvira. Pri 13. letih je dobila prvo menstruacijo in pri 16. letih je že mesečno manjkala v šoli zaradi neznanskih bolečin. Zdravniki je niso vzeli resno in ji le predpisali kontracepcijske tabletke za ublažitev nerednih in močnih menstruacij. Sama se je še naprej izobraževala, iskala pomoč in bila pri 21. letih končno diagnosticirana za endometriozo.

 

»Moja zgodba je za vse bolnike, ki so jih zdravstveni delavci zasmehovali, ignorirali ali odpravili. Moje poslanstvo je izobraževati tiste, ki še čakajo na diagnozo (ali živijo z napačno diagnozo), opolnomočiti mlade ljudi z menstruacijo, ki izostajajo iz šole zaradi močnih bolečin med menstruacijo, in ustvariti popolnoma vključujočo skupnost, kjer se lahko vsi bojevniki kroničnih bolezni opolnomočijo …«

Madelyn Morneault, zagovornica pacientov in ‘borka proti endometriozi’

Mlade ženske že desetletja učijo, da je boleča menstruacija preprosto iniciacija v ženskost. Dekleta so opozorjena, da bo prvi spolni odnos boleča izkušnja, neredne menstrualne cikle pa je mogoče “popraviti” z jemanjem kontracepcijskih tablet.

V resnici so simptomi, ki so prepogosto označeni kot »normalni« ali »ženske težave«, pogosto pokazatelji veliko resnejšega zdravstvenega stanja: endometrioze.

Kljub temu, da se 10%-15% žensk v rodnem obdobju bori z endometriozo, je še vedno pogosto napačno diagnosticirana, napačno razumljena in premalo financirana. Endometrioza je kompleksna bolezen, ki jo sestavljajo žleze in stroma (žlezno tkivo), ki so podobne endometriju, vendar niso isto tkivo kot maternična sluznica. To pomeni, da je nemogoče, da bi se endometrioza luščila in izločala, kot to počne endometrij med vašim menstrualnim ciklom. Namesto tega ustvari lasten estrogen, ki spodbuja rast bolezni, bolečine v medenici zunaj menstrualnega ciklusa in sčasoma napreduje.

Medtem ko endometrioza najpogosteje povzroča zaplete v reproduktivnem sistemu, je to bolezen celotnega telesa, ki jo najdemo na vseh organih razen na vranici! Najpogostejši simptomi bolezni vključujejo nenormalno krvavitev iz nožnice, neredne menstrualne cikluse, hude bolečine v medenici, kronično utrujenost, bolečine pri spolnosti ali penetraciji, bolečine v spodnjem delu hrbta in sindrom razdražljivega črevesja.

Zakaj jo je težko diagnosticirati? 

Eden najtežjih izzivov za bolnico z endometriozo je pot do diagnoze. Endometrioza je nevidna bolezen in bolnika z endometriozo je nemogoče prepoznati zgolj na podlagi videza. Večina endometrioze ni vidna niti na magnetni resonanci ali ultrazvočnih preiskavah, zato je edini način za uradno diagnosticiranje bolezni laparoskopska operacija (minimalno invaziven postopek, pri katerem se majhna kamera vstavi skozi vaš popek).

Vsi ti dejavniki prispevajo k dolgemu potovanju od simptomov do diagnostičnega kirurškega posega, saj večina zdravnikov uporabi laparoskopsko operacijo kot zadnjo možnost šele, ko so hormonske in fizikalne terapije medeničnega dna neuspešne.

Na žalost lahko kontracepcijske tablete pomagajo bolnikom pri obvladovanju simptomov, vendar pa ne morejo zdraviti same bolezni ali preprečiti njenega napredovanja. Zato morajo številne bolnice z endometriozo iti skozi leta neučinkovitega zdravljenja, preden se končno podvržejo diagnostični operaciji.

Misliš, da imaš tudi ti endometriozo?  

Priporočamo ti, da se obrneš na društvo Endozavest, kjer boš našla ogromno informacij o tej bolezni in tudi podporo. Društvo deluje od leta 2016, ustanovile pa so ga ženske, ki iz prve roke vedo, kako je živeti z endometriozo, in želijo o tej izkušnji govoriti, s tem ozaveščati javnost ter si medsebojno pomagati. Najdeš jih na tej povezavi: https://endozavest.si/

Medtem ko je endometrioza morda neozdravljiva, se jo da ublažiti. Po diagnostični laparoskopiji je prvi korak k ozdravitvi iskanje strokovnjaka za endometriozo.

»Drugim svetujem, da se izobrazite in poiščete strokovnjaka, ki vam verjame. Več kot veste o svojem stanju, bolje se lahko zavzamete zase. Vaša bolečina in vaši napori vas ne naredijo “šibkega”, zaradi njih ste vredni skrbi!«

Zakaj rada uporabljaš Modibodi?

»Nekoč sem krvavela več kot 200 dni v kosu pred mojo prvo operacijo izrezovanja – brez pretiravanja – in stalna medenična bolečina in vnetje sta fizično onemogočila uporabo prodornih izdelkov, kot so tamponi in menstrualne skodelice.

Poleg tega sem imela vedno ljubila morje in okolja in ne bi mogla še naprej uporabljati toliko vložkov za enkratno uporabo, in hkrati ohranjala čisto vest.

Obožujem Modibodi, ker so cenovno dostopni in izjemno kakovostni. Cenim tudi prizadevanja blagovne znamke za vključevanje z ustvarjanjem različnih izdelkov, ki olajšajo življenje.

Nikoli več se ne bom vrnila k uporabi izdelkov, ki škodijo tako mojemu telesu kot okolju!«