Išči po izdelkih

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 60 €

Hitra dostava in pošiljanje iz lokalnega skladišča

Add your offcanvas content in here

Ali stres vpliva na tvojo menstruacijo?

Stres in tesnoba lahko pomembno vplivata na naše telo – zato je logično, da lahko v načinu boja ali bega sproži posebne učinke na menstruacijo. Od nerednih menstruacij do izostanka mesečne krvavitve skupaj, stres lahko povzroči neurejeno menstruacijo.

Preden se poglobiva v bistvo tega, kako dejansko vpliva na menstruacijo, poglejva, kaj natančno je stres.

Kaj je stres?

Stres je naravna evolucijska psihološka in fizična reakcija na spremembo okolja nekoga. V našem sodobnem svetu večina ljudi govori o stresu kot o kroničnih ali negativnih oblikah stresa in tesnobe, ki običajno izvirajo iz dejavnikov, kot so prekomerno delo, nezadovoljstvo v odnosih ali preobremenjenost z življenjem. Medtem ko nam stres v evolucijskem smislu dejansko lahko reši življenje ali je dober za nas (pomisli, kako bi se odzvala, če bi na sprehodu v gozdu naletela na medvedko z mladičem), lahko kronični stres resno poslabša kratkoročno in dolgoročno zdravje osebe.

Kako stres vpliva na naš reproduktivni sistem?

Stres aktivira hormonsko pot v našem telesu, imenovano os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA), poleg tega sproži sproščanje kortizola in kortikotropin-sproščujočega hormona (CRH). Ko se ti hormoni sproščajo zaradi tesnobe ali stresa, so naše običajne ravni reproduktivnih hormonov močno zatrte, kar lahko povzroči težave z menstruacijo.

Ali lahko stres povzroči neredne menstruacije?

Če si si zadnjih šest mesecev zaradi službe ali razmerja »pulila lase«, ni nič neobičajnega, da imaš neredno menstruacijo. V kateri koli situaciji, ko si bila dlje časa pod visoko stopnjo stresa, se je v telesu sprožil odziv za boj ali beg. V tem načinu lahko naši hormoni vplivajo na ovulacijo in posledično na menstruacijo.

Si bila predolgo v tem krču? Lahko dobiš pozne menstruacije ali preskočiš več mesecev svojega cikla. Če imaš neredne menstruacije, je pomembno, da se naročiš na pregled pri ginekologinji, ki ji zaupaš.

Kdaj za izostanek menstruacije ni kriv le stres?

Stres lahko močno vpliva na menstruacijo, a če ne krvaviš več kot tri mesece, je lahko v igri kaj bolj motečega. Odsotnost menstruacije, imenovana amenoreja, lahko kaže na resno zdravstveno stanje, kot je hormonsko neravnovesje, težave s ščitnico ali celo tumor na hipofizi.

Čeprav so najresnejše med temi zdravstvenimi težavami redke, je vedno dobro igrati na varno karto in spremljati svoj cikel. Če ti menstruacija izostaja in nisi noseča, čim prej poišči pomoč.